Custom made shoes trend v obuvi

 

Hledáte obuv, která by byla přesně podle vašich představ, ale žádná nesplňuje vaše náročná očekávání? Řekněte „stop“ mainstreamové a neosobní obuvi, která dostatečně nevyjadřuje to, kým jste a nechte se inspirovat novým módním hitem – originální malovanou Custom made obuví.


Nenechte zapadnout svou jedinečnost a originalitu v šedém davu a podlehněte spolu s námi novému nejžhavějšímu trendu custom made trendu v obuvi, která je nejen svým flexibilním designem esteticky poddajná a dopřeje vám prostor pro vaši fantazii, ale zároveň je tato obuv velmi pohodlná, ergonomicky vyladěná a praktická (většinou se jedná o sneakers a tenisky), díky čemuž si jí můžete vzít všude s sebou a dělat s ní parádu.


Co je to custom made obuv?


Custom made, či D.I.Y. obuv, jsou jednoduše boty, jejichž design si sami navrhneme a vytvoříme. Většinou se jedná o čistě bílou sportovní obuv, která díky svému jednoduchému designu poskytuje prostor pro fantazii všem, kdo jsou připraveni tvořit si svůj vlastní módní směr.

Custom-Shoes-are-becoming-so-popular
Zájemci o D.I.Y. obuv si tedy nejdříve pořídí vhodnou obuv, která bude poskytovat svým designem dostatečný prostor pro jejich kreativitu a následně se pustí do práce s barvami. Druh barev vhodných k použití se odvozuje od materiálu konkrétní obuvi, ale ve většině případů poslouží barvy na textil.


Když dojde na samotný motiv, který na obuv použijete, můžete popustit uzdu své fantazii, vaše možnosti jsou prakticky nekonečné, pokud si ale přece jen nevíte rady, na internetových portálech typu Pinterest, Youtube, či Instagram je nespočet umělců a návrhářů custom made obuvi, kterými se rozhodně můžete inspirovat.


Ručně malovaná obuv, nebo jinými slovy D.I.Y. obuv, je zde proto, abychom si v uspěchaném konzumním světe uvědomili, že největší hodnotu pro nás má to, s čím jsme duševně propojeni, to, co nás vyjadřuje a z čeho čiší naše jedinečná a originální osobnost.


Moderní doba individualismu a alternativních stylů, kde nikdo nechce mít na sobě to samé, co má ten druhý si vyžaduje jedinečné a originální kousky i v oblasti obuvi, není proto lepší způsob, jak být originální, než navrhnout a stylizovat si svoje boty sami.


Způsobů, jak pomalovat a vydesignovat své vlastní D.I.Y. custom made boty je nespočet a kolik lidí, tolik chutí. Nebojte se proto zapojit fantazii, ponořit se do světa inspirace a nechat vaše boty, ať mluví za vás.


Jak na to?


Své vlastní originální D.I.Y. malované boty si můžete za malou chvíli z pohodlí domova udělat i vy, a stačí k tomu jen pár věcí:

  • Pro začátek je důležité mít čistě bílé boty, které nám poskytnou prostor pro naše umělecké vyjádření (nejlepší jsou tenisky či sneakers, ale můžete použít bílé boty, které zrovna máte po ruce).

3236

 

  • Než začneme s tvořením, je nejdůležitější rozmyslet si, co vlastně chceme, aby naše boty vyjadřovaly. Zvolit si můžeme svůj vlastní motiv, ale inspirovat se můžeme také filmovými a pohádkovými postavami, či jinými custom made návrháři – možností je nespočet.

 

  • Když máme zvolený svůj motiv, můžeme se pustit do práce. Pro začátek je lepší si motiv načrtnout na botu třeba tužkou, abychom si byli v tvorbě jistější. Pokud si v kreslení předlohy dostatečně nevěříme, můžeme použít také šablony – nejlepší jsou šablony, které se dají přilepit, či přichytit na textil, aby se vám snadno obtahovaly, pokud však máte vlastní šablonu, můžete jí přilepit jednoduše lepidlem.

 

  • Jako další krok přichází na scénu textilní barvy, které můžete sehnat v běžném papírnictví, nebo je zakoupit na internetu. S pomocí textilních barev vdechneme našemu uměleckému dílu život. Nebojte se používat ty nejšílenější barevné kombinace, jen ať všichni vidí, co ve vás je! ????

 

  • Pokud jsme používali barvy na textil ředitelné vodou, dalším krokem bude vysoušení, k čemuž nám postačí obyčejný fén.

 

  • Na závěr své umělecké dílo obtáhneme černým fixem na textil, čímž obrázek zvýrazníme a dodáme mu hloubku.


Konečný výtvor si už jen stačí obout a jít se s ním pochlubit svému okolí. Věřte, že tento autentický módní kousek pro vás nebude jen další pár bot, ale stane se pro vás osobním amuletem, na který nedáte dopustit.


V čem spočívá výhoda custom made obuvi?


Trend custom made bot nám umožňuje stát se sami svými módními návrháři, určujeme to, jakým směrem se chceme ve svých botách vydat a vybrat si můžeme opravdu z nekonečného množství designů.


V obchodních centrech jsme vždy omezeni designy obuvi v určité nabídce, což je velmi malý a mnohdy nedostatečný výběr, vybíráme většinou to, co jakž takž nebude narušovat náš outfit a styl, ale co když můžeme mít dokonalou obuv, která bude přesně podle našich představ a našemu outfitu bude dodávat osobitost a směr.


Podlehněte spolu s námi kouzlu D.I.Y. obuvi a nebojte se využívat jejích výhod. Otevřete dveře světu custom made techniky a nechte se například inspirovat ostatními custom made návrháři na sociálních sítích. Mnoho zručných a zapálených umělců přijalo custom made techniku za svou a rozhodli se ze svého oblíbeného uměleckého koníčku učinit svou kariéru , prostřednictvím sociálních sítí, jako je Tik Tok, nebo Instagram a své jedinečné a originální kousky se rozhodli prodávat a zprostředkovat tak originální kousky zájemcům o uměleckou a autentickou obuv, která má duši.


Tím, že skrze svou obuv vypustíte na povrch trochu ze svého nitra snadno získáte pozornost lidí s obdobnými zájmy. Možná by nikdo od pohledu nepoznal, že milujete například Harryho Pottera či AC/DC, ale tím, že si svým oblíbeným motivem zkrášlíte své boty, snadno zavedete konverzaci s člověkem, který má tu samou vášeň.


Jednou z mnoha dalších výhod je také to, že ve stylové a autentické obuvi, která zaujme vaše okolí jistě budete mít i větší motivaci chodit například běhat, cvičit, nebo se jen častěji vydat ven na procházku, čímž prospíváte také svému fyzickému i psychickému zdraví.


Je důležité přes každodenní stres a shon nezapomínat všímat si krásných maličkostí, kterými si můžeme o malý kousek rozsvítit i nezajímavý všední den.

7a53786f6f75bbb9c235d989f25cc072


Raketový vzestup


Trend custom made obuvi se k nám dostal ze zahraničí a svou originalitou inspiroval i velké značky, jako například Nike, které některé své kolekce přizpůsobují přímo pro D.I.Y. umělce a dávají jim čistě bílou obuví prostor pro fantazii a flexibilitu v tvorbě.


Pro velký zájem o originálně malovanou obuv nabízí některé firmy i službu, která spočívá v tom, že namalují vámi vybrané boty podle vašeho autentického návrhu a následně vám je pošlou. Pro zákazníky je to jistě velmi zajímavé zpestření oproti klasické omezené nabídce designů bot.


Mnoho Instagramových a TikTok influencerů založilo svou kariéru na prezentaci své custom made tvorby, která zahrnuje velmi originální a profesionální designy D.I.Y. obuvi, kterými se mohou ostatní příznivci této techniky inspirovat. Někteří tvůrci custom made obuvi své výtvory dokonce prodávají, takže si případní zájemci a nadšenci mohou pořídit velmi originální a profesionálně malované D.I.Y. boty, se kterými jistě zazáří.


Mezi mnohými vzali za svůj trend custom made obuvi dokonce i hráči americké basketbalové ligy NBA, kteří své boty využívají jako prostředek, jak se v týmu prezentovat autenticky a ukázat fanouškům něco víc ze své osobnosti mimo stadión.


Hráči se sami nechali slyšet, že custom made obuv jim poskytuje možnost mít na sobě něco individuálnějšího, než číslo a dres, a i přes to, že jsou součástí týmu, mohou stále prosazovat svou autenticitu a osobnost.


Precizní a profesionální design jejich obuvi má na svědomí návrhář a designér obuvi Salvador Amezcua, kterého hráči NBA oslovili a svěřili mu do rukou své návrhy na originální upgrady designů jejich obuvi. Každý pár bot, jenž projde pod rukou designéra Amezcua je jedinečným uměleckým dílem, které přirostlo i k srdcím hráčů ligy NBA, jejich přičiněním se také trend custom made obuvi těší v USA i celém světě velké oblibě. Nemálo fanoušků se nechalo inspirovat designy obuvi slavných basketbalových hráčů a zatoužilo také vlastnit své sportovní D.I.Y. originální boty.

nba

Jaký motiv zvolit pro svou D.I.Y. obuv?


Co se týče motivů, které můžete zvolit pro svou custom made obuv máte téměř neomezené možnosti. Jedinou věcí, kterou by však nebylo od věci zmínit, je velikost motivu – moc drobné a náročné obrázky by na našich botách mohly nebýt dostatečně vidět. Ze stejného důvodu bychom také měli naše konečné výtvory obtáhnout textilním fixem, který obrázek zvýrazní a dodá mu hloubku. Při práci s barvami bychom měli volit spíše barvy kontrastující s barvou obuvi, abychom dosáhli efektního a výrazného výsledku.


Pokud se rozhodujeme, po jakém motivu sáhnout, měli bychom rozhodně volit to, co je pro nás charakteristické, motivy, které pro nás mají význam, a máme k nim hlubší vztah, protože jen tím dosáhneme toho, že nás naše obuv bude prezentovat a bude naše okolí upozorňovat na to, kým jsme.

775f2de9d1c0c5946a8d2ea932457c72
Velmi oblíbeným motivem D.I.Y. obuvi jsou například postavy z oblíbených animovaných seriálů či filmů, loga hudebních skupin, či sportovních týmů. Pokud si však ve složitějších motivech příliš nevěříte, lze použít i jednoduché ornamenty, které si můžete sami vymyslet a ve výsledku vypadají také velmi působivě.


Kromě obrázků lze s použitím textilního fixu boty popsat oblíbenými citáty, texty písní, či oblíbenými úryvky z knih, které pro vás mají hlubší význam, nebo se s nimi nějakým způsobem ztotožňujete a chcete se jejich prostřednictvím reprezentovat.


Další možností, jak boty stylizovat, je například celkové obarvení barvami, což lze udělat několika způsoby:


Celoplošné barvení obuvi


Barvení obuvi po celé ploše použijeme v případě, že chceme obarvit celou obuv jednou barvou. Tento způsob barvení je o dost jednodušší, jelikož celou botu vložíme do barvy a necháme jeden den uvnitř, potom už jen botu vyndáme, vysušíme a výtvor je hotový. Pro tento způsob barvení jsou opravdu nejvhodnější čistě bílé boty z materiálu, na který barva dobře chytne.


K tomuto způsobu je nutné zvolit příslušné barvy, podle konkrétního materiálu a řídit se především pokyny na jejich obalu, jelikož každý materiál i typ obuvi si vyžaduje jiný postup.


Při celkovém barvení obuvi ponořením do barvy je důležité nejdříve z bot vyjmout tkaničky, které by blokovaly uchycení barvy na určitá místa a záhyby obuvi a výsledný efekt by nepůsobil profesionálně.


Vybarvování jednotlivých částí různými barvami


Složitější způsob si zvolíme, pokud chceme obarvit jednotlivé části obuvi jinými barvami, v tomto případě přijdou na scénu klasické barvy na textil a naše zručnost. Abychom se vyvarovali přetahování při barevní jednotlivých částí, můžeme použít lepicí pásku a část, kterou aktuálně malujeme lepicí páskou oblepit, čímž zabráníme potřísnění nežádoucího místa barvou. Po tom, co nabarvíme jednu část, necháme zaschnout, lepicí pásku sundáme a pokračujeme stejným způsobem i s ostatními částmi.

ac681d96e98e8f606f5e61fb313cf3c8


Kde sehnat materiál pro vytvoření D.I.Y. obuvi?


Jako základ jsou nejdůležitější boty, na které budeme malovat, k čemuž nám postačí obyčejné jednobarevné tenisky, či jiná obuv, nejlépe bílé barvy, ale pracovat můžeme i s jinými barvami, ke kterým však musíme mít náležitě kontrastující barvy.


Nejoblíbenější obuv používaná k D.I.Y. technikám jsou tenisky, sneakers či plátěné kecky, které seženete v každém obchodě s obuví, či na internetových e-shopech. Boty si ani nemusíte kupovat, ale můžete upgradovat některé, co už máte doma a dát jim tak nový směr a využití.


Dalším nezbytným aspektem jsou barvy, jejichž výběr se odvíjí od materiálu obuvi, se kterou budeme pracovat. Může se jednat o barvy na textil, na kůži, či barvy akrylové. Barvy na textil a akrylové barvy lze sehnat ve většině papírnictví, nebo pokud máte konkrétnější představu, můžete zabrouzdat po internetových obchodech, které budou mít jistě širší výběr, který vám umožní se naplno a bez omezení umělecky vyjádřit tak, jak potřebujete.


Používáte-li barvy ředitelné vodou, jsou nezbytnou součástí vaší výbavy také štětce. Pro malování custom made obuvi byste měli být vybaveni více druhy štětců různé velikosti, důležitou roli hrají především tenké štětce, bez kterých se neobejdete při malování kontur, které jsou pro celkový efekt a vzhled motivu velmi zásadní.


Technik i způsobů barvení obuvi je opravdu mnoho, proto je potřeba řídit se příslušnými návody k jednotlivým druhům a materiálům obuvi, které jsou k dispozici na internetu, nebo můžete také zkusit zaexperimentovat a vymyslet si svůj vlastní způsob. Trend D.I.Y. obuvi je celkem čerstvý, proto je možné, že vymyslíte nějaký neotřelý a originální způsob se kterým prorazíte a mezi lidmi se uchytí. Stačí zapojit fantazii a pustit se do toho.


Nejlepší způsob, jak se kreativně zabavit


Mnoho lidí objevilo svůj skrytý talent a koníček v čase lockdownu, kdy při snaze zabavit se nějakou zajímavou aktivitou přišli k myšlence D.I.Y. obuvi, na kterou buďto narazili na sociálních sítích, nebo jednoduše přemýšleli, jak zušlechtit svou starou pracovní obuv a vnést jí trochu života.

84cec4d4495cd5e41e899b0f816193c5
Sada pro výrobu D.I.Y. obuvi může být i ideální a praktický dárek pro vaše známé, či děti, o kterých víte, že rádi tvoří a jsou šikovní a mají originální nápady, dáte jim tak hned dvojitý dárek, a to nejen obuv a bravy, ale také zážitek z tvorby, který je na tom přeci to hlavní!


Tvoření a zdobení custom made obuvi navíc nabízí možnost uplatnění i jedincům, kteří jinak nejsou příliš umělecky zruční, k ozdobení obuvi lze totiž použít šablony, jednoduché vzory a ornamenty, či lze obuv pouze nabarvit různými barvami může také vypadat působivě. V této oblasti se jednoduše fantazii meze nekladou a žádný způsob není špatně, záleží pouze na tom, co se líbí vám a v čem se budete cítit dobře.


Využití custom made obuvi


O sportovcích, kteří si trend custom made obuvi velmi oblíbili jsme už mluvili, sneakers a sportovní tenisky jsou také nejčastěji zmiňovanou obuví v oblasti D.I.Y. designu. Custom made obuv však není pouze výsadou sportovní obuvi, ale svůj oblíbený design D.I.Y. obuvi si můžete užít při veškerých vašich oblíbených aktivitách a příležitostech, nabarvit totiž můžete nejen sportovní tenisky, či sneakers, které jistě ocení každý sportovně založený člověk, se smyslem pro pohodlí, ale technikou D.I.Y. lze vyzdobit například také společenskou obuv, lodičky, či sandálky. Proto se své oblíbené custom made obuvi již nikdy nemusíte vzdávat.


Při barvení rozdílných druhů obuvi je však důležité dbát na tvar obuvi a její možnosti prostoru pro vaše umělecké vyjádření. Například u sandálů musíme počítat s tím, že k jejich nabarvení budeme mít k dispozici o dost menší plochu, než například u sneakers, tudíž tomuto faktu budeme muset přizpůsobit i daný motiv – volit spíše menší motivy, ideální jsou jednoduché ornamenty, či různé barevné kombinace.


Vzít si D.I.Y. obuv třeba do divadla? Že je to nevhodné? Tak to jste ještě neslyšeli o custom made lodičkách! Vytřete všem zrak s netradičními crazy lodičkami, a staňte se módní ikonou. Při malování lodiček se nebraňte šíleným a kontrastním motivům, spojujte odvážnost s elegancí, tradičnost s hravostí a vytvořte mocnou módní zbraň, kterou ovládnete parket.

05f1d8f388cd8d8b27b7e73da98b0892


Když už budete u šíleného zdobení lodiček, můžete rovnou nazdobit i pánskou společenskou obuv a udělat například vzájemně esteticky pasující set, například pro svého partnera a překvapit tak všude, kam spolu v této zábavně sladěné, a přitom společensky vhodné obuvi vkročíte. Osvojte si také kouzlo custom made obuvi, díky kterému budete králem a královnou všech večírků.


Custom made pro všechny


Nezáleží na tom, jestli jste malí, velcí, staří, mladí, máte rádi pestré, či tlumené barvy, custom made obuv je tu pro každého, kdo se nebojí dát netradičním a originálním způsobem najevo, co v něm doopravdy je. To, jak bude konečné dílo vypadat, a to, co o vás bude vypovídat, je jen a jen na vás a vaší fantazii.


Překvapit můžete i zajímavým dárkem v podobě custom made obuvi pro vaše nejbližší, s jejich oblíbenými motivy – holčičky jistě ocení motiv Elsy, či jiných pohádkových princezen. Chlapce jistě potěší motivy, na kterých se objeví auta, letadla, či jiné zajímavé stroje.


Pro starší členy si potom dejte opravdu záležet s výběrem vhodného a výstižného motivu, kterým můžete dát najevo, že o druhém víte, co má rád a že se o něj zajímáte. Je také důležité si zjistit, nebo vypozorovat, jaké kombinace barev oblečení dotyčná osoba nosí na sobě, aby se navzájem s designem bot netloukly.


Motivy designů D.I.Y. obuvi však nemusí vycházet pouze z oblíbených filmů a seriálů, ale lze do nich projektovat například své koníčky a zájmy. Pokud například víte, že strýček chodí rád rybařit, můžete mu dát jako dárek custom made boty s originálním ručně malovaným rybářským motivem, například ryby na udici.


Vaše blízké takovýto dárek zajisté potěší, nejen že má praktické využití a mohou ho používat každý den, ale navíc jste do něj svou snahou a tvořivostí vložili něco ze sebe a věnovali tak opravdu hodnotnou a kvalitní věc, po nichž je dnes velká poptávka.

d30bbf820406f435511dfd5dba225040


Nejčastější „Ale“


„Chci své vlastní custom boty, ale nemám na jejich výrobu čas“ – Čas v tomto případě není stěžejní, záleží na obtížnosti motivu, kterým si zvolíte obuv vyzdobit, pokud je motiv náročnější, bude samozřejmě trvat déle, ale custom made obuv lze zkrášlit mnoha zajímavými a jednoduchými způsoby, které nejsou o nic méně efektivní.


Barvy na malování bot jsou drahé“ – U volby barev záleží na mnoha aspektech, například materiál, na který barvy budete používat, pravděpodobně se v jiné cenové relaci pohybuje barva na kůži a obyčejná fixa na textil.


V ceně barev také záleží na množství a druhů barev, které si kupujeme – jednobarevný design bude jistě méně nákladný, než stádo duhových jednorožců.


„Co když obrázek nebude na botách držet?“ – Pokud používáte správné barvy odpovídající příslušnému materiálu obuvi a držíte se předepsaných a doporučených postupů, barva vám bude na botách po zaschnutí držet perfektně, textilní barvy jsou také voděodolné. Na co však je potřeba dávat si pozor jsou odřeniny. Chystáme-li se do divočejšího terénu, měli bychom si dávat pozor na kameny a jiné potencionální hrozby, které by nemusely mít na naše D.I.Y. botičky dobrý vliv.


O významu, využití a způsobu, jak si vytvořit svou vlastí custom made obuv už jste se dozvěděli, teď již zbývá jediné - chopte se barev, zapojte svou fantazii a vytvořte si svůj vlastní originální kousek, který vám dodá lepší pocit z každého kroku a bude vám připomínat i ve všedních dnech, že všímat si krásných maličkostí je ta nejdůležitější věc, protože z ohromného množství maličkostí se skládá celý náš svět.